
Napędy stosowane w maszynach do produkcji lodów
Mając do czynienia z maszynami do produkcji lodów o napędzie mechanicznym, trzeba zapoznać się z określeniem napędu. Napędem nazywa się urządzenie służące do przenoszenia ruchu z silnika na maszynę roboczą. W każdym urządzeniu napędzającym wyróżnia się pewne elementy, które decydują bezpośrednio o charakterze i wielkości przenoszonego ruchu. Zespół tych elementów nazywa się przekładnią. Przekładnie są to np. koła pasowe połączone pasem; zazębiające się dwa koła zębate. Zależnie od kształtu kół mogą to być przekładnie czołowe, stożkowe lub ślimakowe. Przekładnie pasową i zębatą.
Element przekładni zwany napędzającym przekazuje ruch silnika elementowi napędzanemu.
Stosunek ilości obrotów koła napędzanego do ilości obrotów koła napędzającego nazywa się przełożeniem przekładni.
Prawie wszystkie maszyny gastronomiczne podstawowe pracują poprzez wytwarzanie ciepła i z małymi wyjątkami zaliczane są do maszyn wytwórczych.
Różnorodność rozwiązań konstrukcyjnych maszyn gastronomicznych skłoniła Zjednoczenie wiodące w tej branży do uporządkowania tego odcinka produkcji. I tak, jak w maszynach i urządzeniach chłodniczych, również na odcinku produkcji maszyn gastronomicznych wprowadzono produkcję zunifikowaną.
Unifikacja maszyn gastronomicznych takich jak choćby maszyny do produkcji lodów objęła gabaryty maszyn oraz zespoły tnące, co stanowi 16 maszyn, w tym wszystkie maszyny podstawowe i uzupełniające. Nie obejmuje ona natomiast maszyn specjalistycznych, a z maszyn różnych — tylko bemary. Unifikacja powstaje w miarę rozwoju produkcji, a ma na celu m.in. zorientowanie się w wielkości powierzchni potrzebnej do zainstalowania zakupionej maszyny i zaprojektowania zaplecza zakładu.
Kolejną grupę stanowią kotły warzelne dla przemysłu gastronomicznego, które były kiedyś wytwarzane przez Łódzkie Zakłady Metalowe. Zakład ten był zgrupowany w Zjednoczeniu Przedsiębiorstw Produkcji Maszyn i Urządzeń Handlowych Ministerstwa Handlu Wewnętrznego. Zakład produkuje kilka typów kotłów, o różnym systemie nagrzewania, przeznaczonych dla różnego rodzaju i różnej kategorii zakładów gastronomicznych.
Kolejna grupa to zespól kociołków uchylnych. Zespół ten składa się z trzech kociołków po 30 1 każdy. Jest on przeznaczony do szybkiego, jednoczesnego gotowania trzech rodzajów potraw w niewielkich ilościach. Przeważnie są one stosowane w zakładach dietetycznych lub w zakładach ogólnych — do przyrządzania sosów.
Zestaw kociołków, wykonanych z nierdzewnej stali, jest umieszczony nad stołem, który jest jak gdyby podstawą, na specjalnych nóżkach (krzyżakach), które umożliwiają przechylenie każdego kotła o 90°, tzn. do poziomu. Krzyżaki te umożliwiają doprowadzenie pary ogrzewającej kociołki oraz odprowadzenie skroplin
Krzyżak jest wykonany z trzech odcinków rur, przyspawanych jeden na przedłużeniu drugiego do odcinka trzeciego, prostopadle do jego osi. Do odcinka trzeciego jest przyspawana pozioma rura krzyżaka, która leży w płaszczyźnie prostopadłej do trzech odcinków rur i jest połączona gwintem z nasadą kotła.
Szczegóły wpisu:
- ID wpisu: 10352
- Tytuł: Napędy stosowane w maszynach do produkcji lodów
- Adres strony: http://www.maszyny-do-produkcji-lodow.pl
- Page Rank: N/A (stan na 15 grudnia 2022 04:04)
- Kategorie: Narzędzia od psiatv
- Tagi: automat do lodów, lody gałkowe, lody kręcone, lody produkcja, lody tradycyjne, lody włoskie, lody z naturalnych składników, maszyna do lodów, maszyna do lodów włoskich, maszyna do produkcji lodów, maszyna do robienia lodów, maszyny do kremów, maszyny do lodów, maszyny do produkcji lodów, pasteryzator, produkcja lodów
Odwiedziny botów:
- googlebot: 31 (ostatnio: 27.09.2020 05:22:36)
Podlinkuj wpis: