kw. 052012
 
Bakterie probiotyczne

Dysbakterioza to schorzenie objawiające się tym, że w organizmie występuje brak specyficznych bakterii niezbędnych do jego odpowiedniego funkcjonowania. Dotyczy to zwłaszcza układu pokarmowego i jest spowodowane przez przesadnie częste stosowanie antybiotyków oraz nieodpowiednią higienę w trakcie przygotowywania i spożywania posiłków. Może to wywoływać niemiłe przypadłości takie jak niestrawność, zaparcia, biegunka. W przeciwdziałaniu oraz zwalczaniu dysbakteriozy niezwykle użyteczne mogą być jogurty probiotyczne. Zawierają one specjalnie wyselekcjonowane bakterie probiotyczne ze szczepów Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus.

Probiotyki dla dzieci

W przeciwieństwie do produktów z mleka obecnych w sklepie, jogurt domowy nie kryje w sobie sztucznych dodatków oraz składników (konserwanty, mleko w proszku). Jest zatem wskazany jako korzystny element powszedniej diety, zwłaszcza u dzieci. Przyrządzenie kefiru we własnej kuchni jest bajecznie proste. Wystarczy tylko rozmieszać zawartość saszetki z bakteriami z mlekiem o pokojowej temperaturze i ulokować taką miksturę w odpowiednio ciepłym miejscu (np. w pobliżu kaloryfera).


Ocena: 4/5 (2 głosów)  


Szczegóły wpisu:


Lokalizacja na mapie:

Szerokość geograficzna: 52.1738289, Długość geograficzna: 20.857463499999994

Odwiedziny botów:
  • googlebot: 40 (ostatnio: 15.10.2020 18:56:40)
  • yahoo: 3 (ostatnio: 04.01.2015 17:12:49)

Podlinkuj wpis: